Borpince

Panziónkhoz tartozik a tradicionális tokaji borpince, ahol 70 fő részére van lehetőség saját termésű tokaji borok és borkülönlegességek kóstolására.

Borkóstolás 300 - 3000 Ft-ig pogácsával.
étkezés 900 - 2500 Ft-ig.
Egyéb igények megbeszélés alapján.

Igény esetén élő zenét biztosítunk.

Borkóstoló időtartalma kb. 2 óra vagy megbeszélés szerint.

A pincénkben található borkülönlegességek:

  • furmint
  • sárgamuskotály
  • szamorodni
  • aszú
  • essencia

A Tokaji „a királyok bora és a borok királya” („Vinum regum- rex vinorum”).

Borfajták:

Furmint: ma a borvidék legfőbb fajtája, egészséges szőlőből készül, jellegzetes gyümölcs illatúak és zamatúak.

Sárgamuskotály (Muscat Lunel): bora finom, muskotályos illatú, sav- és illattartalma kiváló.

Szamorodni: ha válogatás nélkül szedik le az egészséges és a nemesen rothadt fürtöket, bogyókat és azokat együtt dolgozzák fel, szamorodni borról beszélünk. Kicsit átmenet az aszú és kései szüretelésű borok között, nagyon finom ital.

Aszú: ha az aszúszemeket és az egészséges szőlőt válogatva szedik le a tőkéről aszúborhoz jutunk. A bor lényege, hogy az aszúszemeket külön adják hozzá az alapborhoz. A hagyományos módja, hogy a gönci hordó 136 l alapborához, a szüret után 3-4-5-6 puttony aszúszemeket adagolnak. Az aszúbor egy nagyon különleges termék, igazi nemes ital, harmonikus íz és zamatanyaga a legínyencebb borkedvelők kedvére való.

Essencia: az aszúszemek tárolása során a szemekből saját tömegüknél fogva lecsöpögő nektárt nevezik essenciának. A legdrágább borászati termék.